تاریخچه عطر: از مصر باستان تا عطرهای مدرن
عطر یک عصاره جادویی طبیعت است که ریشه در اعماق تاریخ دارد. داستان عطر به هزاران سال پیش و به تمدنهای باستانی مصر بازمیگردد. مصریان باستان برای عطرها ارزش بسیار قایل بودند و از آنها در مراسم مذهبی، مومیایی کردن و حتی در زندگی روزمره خود بهره میبردنند؛ چرا که اعتقاد داشتند رایحههای خوشبو باعث خوشنودی خدایان و ارتقای روح میشود. اگر دوست دارید با تاریخچه عطر از مصر باستان تا به امروز آشنا شوید ما را تا پایان این مقاله جالب و آموزنده همراهی نمایید.
به مرور هنر عطرسازی از مصر باستان به رومیان و یوناینان و ایرانیان انتقال یافت تا از این هنر دست برای خوشبو کردن خود و مراسمات مختلف سلطنتی و مذهبی استفاده کنند. حتی از عطرها برای دفع بیماری و جلوگیری از امراض هم استفاده مینمودند؛ زیرا اعتقاد داشتند که عطرها خاصیت ضد میکروبی دارند. اندک اندک با گذشت زمان عطرها پیچیدهتر شدند و سرانجام در قرن هجدهم با کشف روشهای جدید استخراج اسانس، تنوع عطرها افزایش یافت و عطرهای مدرن امروزی شکل گرفتند
مروری بر تاریخچه عطر
مروری بر تاریخچه عطر به ما کمک میکند تا بدانیم این رایحهای امروزی از کجا نشات گرفته و اکنون در اختیار ما قرار دارند. در ادامه نگاهی کامل به پیدایش عطر از مصر باستان تا امروز خواهیم داشت:
عطر در مصر باستان
استفاده از عطر بهدوران مصریان بر میگردد. در دوران مصریان عطر برای مراسمات مذهبی، تشریفات سلطنتی و زندگی روزمره مردم مورد استفاده بود. مصریان باستان با استفاده از گیاهان و گلهایی نظیر لوتوس، رز، یاس و... و به کمک روغنهای طبیعی نظیر روغن زیتون عطرهای خود را تولید میکردند. آنان از عطرها در مراسم مذهبی و جشنهای دینی خود استفاده مینمودند؛ زیر بر این تصور بودند که رایحههای خوشبو میتوانند با خدایان ارتباط بر قرار کنند. کلئوپاترا ملکه معروف مصر در این دوران از عطرهای بسیار غنی استفاده مینمود.
عطر در یونان و روم باستان
تاریخچه عطر روایت جالبی دارد که شنیدن آن بسیار ارزشمند است. برای نمونه هنر عطرسازی از مصر به سرزمین روم و یونان انتقال یافت. مردم این دو سرزمین از روغنهای معطر و پمادها جهت مراسمات مذهبی و بهبود سلامت خود بهره میبردنند. هم رومیان و هم یونانیان برای عطر اهمیت زیادی قایل بودند و حتی بقراط نیز به تاثیرات درمانی عطر در آن دوره اعتقاد داشته است. در این دوره عطرها را از گیاهانی مانند رز، نعناع، اسطوخودوس و... تهیه میکردند و صنعت عطرسازی پیشرفت بیشتری نسبت به مصر باستان یافته بود.
عطر در قرون وسطی
رواج استفاده از عطر در اروپا در قرون وسطی رخ داد. در این دوران بیشتر از عطرها در دربارهای سلطنتی و کلیساها استفاده میکردند. در دوران قرون وسطی عطرها بهعنوان نشانهای از تجمل و قدرت سلطنتی شناخته میشدند. روحانیون و اشراف در این دوران از عطر برای معطر کردن لباسهای خود و مراسمات مذهبی استفاده مینمودند. در این دوره شاهد طاعون بودیم و مردم برای مقابله با بوی بد و میکروب به استفاده از عطر روی آوردند.
عطر در دوره رنسانس
تاریخچه عطر در دوران رنساس بسیار جالب است؛ چرا که در این دوران تحولی بزرگ در صنعت عطرسازی رخ داد. در اثر ارتباط تجاری با شرق و هند انواع گیاهان و ادویهجات به اروپا وارد شد و این شروع تولید عطرهای جدید و پیچیده بود. کاترین مدیچی یکی از شخصیتهای معروف عطرسازی در دوران قرون وسطی است که به صنعت عطرسازی فرانسه کمک فراوانی نمود. عطرهای کاترین در آن دوره نمادی از زیبایی و جذابیت بهشمار میرفتند.
عطر در قرن 18 و 19
عطرسازی در قرن 18 و 19 به یک صنعت برزگ تبدیل شد و عطرهای مدرنی با ترکیبات طبیعی و شیمیایی به بازار ورود کردند. در این دوره با کشف راههای جدید استخراج اسانس، تنوع عطرها هم بیشتر شد. برندهای معروفی مانند چنل Chanel و دیور Diorدر این دوره شروع بهکار کردند و اولین عطرهای خود را وارد بازار نمودند. خوشبختانه عطرها در قرن 19ام دیگر فقط مختص اشراف نبودند و محصولی لوکس محسوب میشدند که در اختیار همه قرار داشتند.
عطر در قرن 20 و 21
در مروی بر تاریخچه عطر به قرن 20 و 21 رسیدیم؛ قرنی که صنعت عطرسازی در آن به یکی از اجزای اصلی مد تبدیل شد. برندهای مشهور مد نظیر گوچی Gucci، ورساچه Versace و لویی ویتون Louis Vuitton عطرهای تولیدی خود را به جهان عرضه کردند و این عطرها بهسرعت به محصولاتی لوکس برای شیکپوشی تبدیل شدند. در این دو قرن به روانشناسی رایحهها و تاثیر آن بر شخصیت و احساسات انسانها نیز اهمیت داده شد و دیگر عطرها فقط برای خوشبو کردن مورد استفاده نبودند؛ چرا که بهعنوان ابزاری برای بیان شخصیت و سبک فردی نیز شناخته میشدند.
نگاهی اجمالی به تاریخچه عطر در ایران
تاریخچه عطر در ایران به اواخر هزاره چهارم پیش از میلاد مربوط است که اولین ظروف سفالی عطر ایرانی در محوطه باستانی سیلک کاشان کشف شدند. این ظروف نگهداری عطر در کنار چندین دستگاه تقطیر قرار داشتند که نشان از اولین عطرهای ایرانی دارند. ابن سینا دانشمند بزرگ ایرانی نیز مبتکر روش تقطیر بود و اولین کسی بود که عصارهگیری از گلها را با استفاده از تقطیر کشف کرد.
اولین تجربه ابن سینا استفاده از گل رز بود و وی با استفاده از نبوغ خود اول عطر ایرانی را که گلاب نام داشت، تولید کرد. روش تقطیر ابن سینا تکنولوژی صنعت عطرسازی را در شرق و علم شیمی را در جهان غرب تحت تاثیر خود قرار داد. روشی که همکنون هم در سراسر جهان مورد استفاده است.
سخن آخر
تاریخچه عطر نشان از این دارد که این محصول علاوه بر خوشبو کردن در طول تاریخ زندگی بشریت بهعنوان نمادی از قدرت، تجمل، مذهب و حتی شخصیت افراد نیز بهکار میرفته است. از همان دوران مصر باستان تا عصر حاضر صنعت عطرسازی همواره دستخوش پیشرفت بوده و امروزه عطر جایگاه خاصی در زنگی بشر امروز ایفا میکند و یه یک صنعت فرهنگی و اقتصادی مهم تبدیل شده است. امروزه عطرها بخش جداییناپذیر از زندگی ما انسانها بهشمار میروند. و صنعت عطرسازی به یکی از بزرگترین و پویاترین صنایع جهان تبدیل شده است. هر ساله عطرهای جدیدی با رایحههای متنوع و جذاب تولید میشوند؛ از عطرهای کلاسیک و سنتی گرفته تا عطرهای مدرن و امروزی.
چنانچه برای دیدن سایر دسته های فروشگاه الوان مارکت به دنبال محصول دلخواه خود در دسته بندی های فروشگاه که شامل مد و پوشاک، آرایشی و بهداشتی، عطر و ادکلن، موبایل و کالای دیجیتال، لوازم خانگی، صوتی و تصویری، لپ تاپ و کامپیوتر هستید به راحتی چند کلیک اقدام به خرید آسان و اطمینان با تحویل فوری نمایید